STAROMODNY GULASZ




Wspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy. 
Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie,  soczyste i wprost rozpływały się w ustach. 
Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi.
Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno.
---------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  małe ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, szczypta chili w proszku

WYKONANIE
  • Kolendrę, tymianek i kmin rozcieramy w moździerzu. Mieszamy ze słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego. 
  • Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso.
  • W średnim garnku podgrzewamy bulion lub wodę (powinien lekko pyrkać).
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Dorzucamy 1/2 ilości pokrojonego mięsa i dobrze rumienimy z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. 
  • Patelnię ponownie stawiamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na rumiano pozostałą część mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 2¹⁄₂ godziny lub dłużej do miękkości mięsa. W międzyczasie 2-3 razy mieszamy. W razie ubywania płynu, dolewamy więcej gorącego bulionu lub wody.
  • Na 30 minut przed końcem gotowania do sosu dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki oraz ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy do miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą. 
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz