Orientalne, pyszne i aromatyczne danie z jednej patelni. Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Gotowe dosłownie w 30 minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Będzie świetnym pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad po pracy.
Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 400 g filetu z dorsza
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam TAKĄ
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju np. kokosowego lub klarowanego masła
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: kolendra, szczypiorek, pokrojona na cząstki limonka lub cytryna
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju, przez około 4 minuty, aż zmięknie i zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę. Wlewamy passatę pomidorową, a po chwili stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy bulion lub wodę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem.
- Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe.
- Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem lub mleczkiem kokosowym.
- Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz