SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM


Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
 Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych lub z eko sklepu. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej
  • ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę
  • 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej 
  • 1 mała marchewka / starta na tarce 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku
WYKONANIE
  • Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. 
  • W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz