Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych lub z eko sklepu.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej
- ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę
- 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej
- 1 mała marchewka / starta na tarce
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki szczypiorku
- ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku
WYKONANIE
- Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem.
- W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz