Kasza gryczana smażona z czosnkiem, cebulą, batatami i drobno posiekanym kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i natką pietruszki.
Szybkie i łatwe danie z jednej patelni, szczególnie, gdy mamy kaszę wcześniej ugotowaną, np. pozostałą z obiadu. Świetne do podgrzewania. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne do zabrania ze sobą do pracy.
Można je przygotować także w wersji mięsnej, np. z pokrojonym w kosteczkę boczkiem lub dodatkiem posiekanej lub mielonej piersi kurczaka.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g batatów (około 1/2 sztuki)
- 200 g (1/4 małej główki) kalafiora
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- PRZYPRAWY: sól (1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli morskiej), świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku oraz szczypta chili w płatkach lub proszku
OPCJONALNIE: uprażone na suchej patelni pestki dyni, 2 łyżki koziego twarożku lub fety
WYKONANIE
WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, bataty i kalafior kroimy w plastry, a następnie w małą kostkę.
- Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 25 g masła i 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę (oraz boczek lub mieloną pierś kurczaka jeśli używamy) i smażymy, często mieszając, na dużym ogniu, przez około 2 minuty, aż lekko zmięknie i zrobi się szklista.
- Dodajemy bataty, kalafior i czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy suszonym oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
- Smażymy około 7 minut lub do momentu, gdy bataty będą miękkie, ale nie rozpadające się. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
- Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz prażonymi pestkami dyni. Można posypać listkami szpinaku lub mieszanką sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz