KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI


Kasza gryczana smażona z czosnkiem, cebulą, batatami i drobno posiekanym kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i   natką pietruszki.
Szybkie i łatwe danie z jednej patelni, szczególnie, gdy mamy kaszę wcześniej ugotowaną, np. pozostałą z obiadu. Świetne do podgrzewania. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne do zabrania ze sobą do pracy.  
Można je przygotować także w wersji mięsnej, np. z pokrojonym w kosteczkę boczkiem lub dodatkiem posiekanej lub mielonej piersi kurczaka. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g batatów (około 1/2 sztuki)
  • 200 g (1/4 małej główki) kalafiora
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 25 g masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • PRZYPRAWY: sól (1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli morskiej), świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku oraz szczypta chili w płatkach lub proszku
OPCJONALNIEuprażone na suchej patelni pestki dyni, 2 łyżki koziego twarożku lub fety
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, bataty i kalafior kroimy w plastry, a następnie w małą kostkę.
  • Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 25 g masła i 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę (oraz boczek lub mieloną pierś kurczaka jeśli używamy) i smażymy, często mieszając, na dużym ogniu, przez około 2 minuty, aż lekko zmięknie i zrobi się szklista. 
  • Dodajemy bataty, kalafior i czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy suszonym oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku. 
  • Smażymy około 7 minut lub do momentu, gdy bataty będą miękkie, ale nie rozpadające się. Co jakiś czas mieszamy. 
  • Dodajemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy. 
  • Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz prażonymi pestkami dyni. Można posypać listkami szpinaku lub mieszanką sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz