KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI

Kasza gryczana smażona z czosnkiem, cebulą, batatami i drobno posiekanym kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i szczodrze posypana natką pietruszki.
Szybkie i łatwe danie z jednej patelni. Świetne do podgrzewania. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne do zabrania ze sobą do pracy.  
Można je przygotować także w wersji mięsnej, z dodatkiem posiekanego lub zmielonego kurczaka czy indyka. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka pokrojonych w małą kostkę batatów
  • 1 szklanka drobno posiekanego kalafiora
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki koziego twarożku lub pokruszonej fety
  • 2-3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 25 g masła
  • 1-2 łyżki oliwy
PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku
OPCJONALNIE:pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE
  • Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 25 g masła i 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, często mieszając, na średnim ogniu, przez około 2 minuty, aż lekko zmięknie i zrobi się szklista. 
  • Dodajemy pokrojone bataty oraz rozdrobniony kalafior i starty na tarce czosnek. Posypujemy suszonym oregano. Smażymy około 7 minut lub do momentu, gdy bataty będą miękkie, ale nie rozpadające się. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
  • Dosypujemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy. 
  • Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz opcjonalnie z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz