EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE




Miękkie, lekkie i delikatne pączki. Smażone w głębokim tłuszczu w formie małych kuleczek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu - bez zbędnego bałaganu w kuchni i bez wyciągania miksera.
Pamiętajcie, aby na rozgrzany olej nie wrzucać zbyt wielu pączków na raz. Powinny swobodnie pływać i mieć miejsce, aby się obracać i równomiernie smażyć z każdej strony.
Jeżeli chcecie, aby pączki były równe i okrągłe uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki.
Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost na gorący olej.


SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk

  • 340 g mąki pszennej 
  • 340 g serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru lub więcej jeśli serek nie był słodzony
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DODATKOWO: 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, drobny cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem)
WYKONANIE
  • W garnku rozgrzewamy olej do 160℃.
  • W misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy około 3-5 minut, w zależności od wielkości, aż będą ciemnozłote i usmażone w środku.
  • Łyżką cedzakową wyciągamy pączki na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Obtaczamy w cukrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz