EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE


Miękkie, lekkie i delikatne pączki. Smażone w głębokim tłuszczu w formie małych kuleczek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu - bez zbędnego bałaganu w kuchni i bez wyciągania miksera.
Pamiętajcie, aby na rozgrzany olej nie wrzucać zbyt wielu pączków na raz. Powinny swobodnie pływać i mieć miejsce, aby się obracać i równomiernie smażyć z każdej strony.
Jeżeli chcecie, aby pączki były równe i okrągłe, uformujcie je przy pomocy dwóch małych łyżeczek do herbaty (za każdym razem zanurzanych w gorącym oleju). Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta, a przy pomocy drugiej, zsuwamy je wprost na rozgrzany olej. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki.
Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost na gorący olej.

SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk
  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g serka homogenizowanego, użyłam takiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru lub więcej, jeśli serek nie był słodzony
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO: 1 litr oleju do smażenia (polecam rzepakowy, kokosowy, ryżowy), drobny cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem), sos toffee

WYKONANIE
  • W niezbyt szerokim garnku, długo i na małym ogniu, rozgrzewamy olej do 165℃. Jeśli nie mamy termometru, należy obserwować dno garnka, kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temperaturę.
  • W misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je na rozgrzany tłuszczu. Smażymy około 3-5 minut, w zależności od wielkości, aż będą ciemnozłote i usmażone w środku*.
  • Łyżką cedzakową wyciągamy pączki na talerz wyłożony papierem do pieczenia. 
  • Obtaczamy w cukrze lub podajemy z ciepłym sosem toffee.
* Pączki nie mogą się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe. Temperatura oleju nie może być też zbyt niska, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. W trakcie smażenia należy regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz