Pyszna i łatwa do przygotowania kanapka na śniadanie. Na opieczonej bułce, z kremowym twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem oraz ciepłym jajkiem sadzonym. Posypana czarnuszką i świeżymi kiełkami.
Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa.
Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food.
SKŁADNIKI/2 porcje
- 2 bułki
- 2 jajka sadzone
- 4 plastry wędzonego łososia / użyłam takiego
- garść świeżych kiełków np. brokułu
- 2 łyżki śmietankowego twarożku kanapkowego np. Almette
- 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE
- W małej miseczce mieszamy twarożek z chrzanem.
- Bułki kroimy na pół i opiekamy z dwóch stron na patelni grillowej lub zwykłej. Powinny się lekko zrumienić.
- Jedną połówkę bułki smarujemy 1 łyżką chrzanowego twarożku i posypujemy łyżką posiekanego szczypiorku. Układamy po 2 plastry łososia i 1 jajko sadzone. Posypujemy ¹⁄₂ łyżeczki czarnuszki i świeżymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki.
- Tak samo przygotowujemy drugą bułkę.
uwielbiam takie mega wypasione kanapki, najlepsze <3
OdpowiedzUsuń