KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM


Wilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera.
Wystarczy w szerokim rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie i pulchne. 
Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach i rodzinnych uroczystościach.
SKŁADNIKI/ na blaszkę o wym. 20x30 cm.
  • 100 g masła
  • 220 g mąki (1¹⁄₂ szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO: 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • W szerokim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy masło, miód, przyprawę piernikową oraz kakao. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy jajka i cukier, dokładnie łączymy z masą za pomocą rózgi. 
  • Wprost do rondla przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy dokładnie.
  • Ostudzone ciasto kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) - na wielkość blatu ciasta - marcepanem. Składamy razem, wierzch smarujemy polewą (roztopiona czekolada wymieszana z masłem) i dekorujemy orzechami.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz