KOSTKA PIERNIKOWA



Wilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i opcjonalnie - marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani używania miksera.
Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach i rodzinnych uroczystościach.
_________________________________
SKŁADNIKI / na blaszkę o wym. 20x30 cm.
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO: 200 g powideł śliwkowych
OPCJONALNIE200 g marcepanu
POLEWA: 50 g masła, 50 g cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki gorzkiego kakao 
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). 
  • Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy pokrojone masło, miód, przyprawę piernikową oraz kakao. Gdy składniki połączą się w gładką masę, zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier. Mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy rózgą, tylko do połączenia składników.
  • Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20- 25 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia.
  • Kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) marcepanem. Składamy oba blaty ciasta.
  • wierzch dekorujemy polewą (wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając, do zagotowania i połączenia w gładką, lśniącą polewę ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz