Wilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i opcjonalnie - marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani używania miksera.
Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach i rodzinnych uroczystościach.
_________________________________
SKŁADNIKI / na blaszkę o wym. 20x30 cm.
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
OPCJONALNIE: 200 g marcepanu
POLEWA: 50 g masła, 50 g cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki gorzkiego kakao
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
- Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy pokrojone masło, miód, przyprawę piernikową oraz kakao. Gdy składniki połączą się w gładką masę, zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier. Mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy rózgą, tylko do połączenia składników.
- Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20- 25 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia.
- Kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) marcepanem. Składamy oba blaty ciasta.
- wierzch dekorujemy polewą (wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając, do zagotowania i połączenia w gładką, lśniącą polewę ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz