PASTA Z TUŃCZYKA I SUSZONYCH POMIDORÓW


Puszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka.  Szybka i prosta. Smakuje każdemu. 
Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu.
Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce czosnkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz serkiem. Przygotowana w ten sposób pasta będzie mniej gładka i puszysta, ale równie smaczna.

SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 1 puszka (160 g) tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba - posmarowane oliwą i opieczone na patelni grillowej 
WYKONANIE
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy i wkładamy do pojemnika małego malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy suszone pomidory, czosnek i kremowy serek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Miksujemy na gładką i jednolitą pastę. Przekładamy do miseczki.
  • Gotową pastą smarujemy opieczone kromki chleba, posypujemy odrobiną chili, dekorujemy rukolą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz