Puszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka. Szybka i prosta. Smakuje każdemu.
Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu.
Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce czosnkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz serkiem. Przygotowana w ten sposób pasta będzie mniej gładka i puszysta, ale równie smaczna.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 puszka (160 g) tuńczyka z puszki
- 3 łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia)
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba - posmarowane oliwą i opieczone na patelni grillowej
WYKONANIE
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i wkładamy do małego malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy suszone pomidory, czosnek i kremowy serek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Miksujemy na gładką i jednolitą pastę. Przekładamy do miseczki.
- Gotową pastą smarujemy opieczone kromki chleba, posypujemy odrobiną chili, dekorujemy rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz