MOZZARELLA Z BAZYLIOWYM PESTO I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Cieniutko pokrojone plastry długodojrzewającej szynki parmeńskiej, podane z kulą włoskiej mozzarelli*, ułożonej na sałacie z aromatycznym pesto z bazylii i orzeszków piniowych.  Całość skropiłam krem balsamiczny i podałam z  natartą czosnkiem i skropioną oliwą, opieczoną bagietką.
Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub na eleganckim przyjęciu w gronie znajomych. 
Fantastyczne połączenie smaków i niesamowity efekt na talerzu gwarantowany:-)
* najlepsza jest mozzarella di bufala - wytwarzana z mleka bawolego, bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego. 
SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 8 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 kule białej mozzarelli / odsączone z zalewy i osuszone na papierowym ręczniku
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki kremu balsamicznego 
PESTO BAZYLIOWE/ ok. ¹⁄₂szklanki
  • garść listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
DO PODANIA: pokrojona na kromki bagietka, posmarowana oliwą, opieczona na suchej patelni i natarta przekrojonym na pół ząbkiem czosnku
WYKONANIE
  • PESTO: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy w mini rozdrabniaczu lub   blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soku z cytryny lub oliwy ( można dodać trochę miodu). Przelewamy do miseczki.
  • Na każdym talerzu fantazyjnie rozkładamy po 4 plastry szynki parmeńskiej. Obok układamy liść sałaty lodowej (wgłębieniem do góry). 
  • Każdą kulę mozzarelli obtaczamy w bazyliowym pesto i układamy na sałacie. Dekorujemy kremem balsamicznym.
  • Podajemy z opieczoną bagietką i pozostałym pesto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz