ZUPA KALAFIOROWA Z KURCZAKIEM


Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu zupa dla całej rodziny. Delikatna w smaku, z dużą ilością warzyw i drobno posiekaną piersią kurczaka.  Zabielana mlekiem i śmietaną. Przed samym podaniem posypana posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Opcjonalnie, każdą porcję zupy możecie posypać pokruszoną fetą. 

SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
  • 1 l gorącego bulionu, wywaru lub wody
  • 3-4  szklanki różyczek kalafiora
  • ¹⁄₄ szklanki śmietanki 30%
  • ¹⁄₄ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ¹⁄₂ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła (25 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula / posiekana
  • 1 duży ziemniak / pokrojony w kosteczkę
  • 1 duża marchewka / pokrojona w plasterki
  • 1 mała pierś kurczaka / pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub/i szczypiorku
  • sól morska, czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej
WYKONANIE
  • W szerokim garnku podgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafior. Smażymy przez kolejne 4-5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szałwią.
  • Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy.  Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości warzyw.
  • W miseczce o wysokich ściankach mieszamy kwaśną śmietanę ze słodką śmietanką 30%. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy mleko. Na koniec dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy. Przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Lekko podgrzewamy. Dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

2 komentarze:

  1. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. U mnie zwykle w wersji wege, ale kurczak jak najbardziej pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda, muszę spróbować twojego przepisu. Polecam ci spróbować staropolski przepis na kalafiorowa - http://przepisybabci.com/zupa-kalafiorowa/

    OdpowiedzUsuń