ZUPA KALAFIOROWA Z KURCZAKIEM



Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu zupa dla całej rodziny. Delikatna w smaku, z dużą ilością warzyw i opcjonalnie także z piersią kurczaka.  Zabielana mlekiem i śmietaną. Przed samym podaniem posypana posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Opcjonalnie, każdą porcję zupy możecie posypać pokruszoną fetą
----------------------------------------------- 
SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
  • 1 l gorącego bulionu
  • 450 g (4  szklanki) różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła (25 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula / posiekana
  • 1 duży ziemniak 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 mała pierś kurczaka lub duży ziemniak (w wersji wegetariańskiej)
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, czarny pieprz
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy.
  • Pierś kurczaka(jeśli używamy) oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W garnku podgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i kalafior. Dolewamy bulion, zagotowujemy.Doprawiamy solą, pieprzem i do smaku. 
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
  • Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości warzyw.
  • W miseczce mieszamy kwaśną śmietanę i mleko.  Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy. Przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Lekko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

1 komentarz:

  1. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. U mnie zwykle w wersji wege, ale kurczak jak najbardziej pasuje.

    OdpowiedzUsuń