Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu zupa dla całej rodziny. Delikatna w smaku, z dużą ilością warzyw i opcjonalnie także z piersią kurczaka. Zabielana mlekiem i śmietaną. Przed samym podaniem posypana posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Opcjonalnie, każdą porcję zupy możecie posypać pokruszoną fetą
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
- 1 l gorącego bulionu
- 450 g (4 szklanki) różyczek kalafiora
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła (25 g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula / posiekana
- 1 duży ziemniak
- 1 duża marchewka
- 1 mała pierś kurczaka lub duży ziemniak (w wersji wegetariańskiej)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska, czarny pieprz
WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy.
- Pierś kurczaka(jeśli używamy) oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W garnku podgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i kalafior. Dolewamy bulion, zagotowujemy.Doprawiamy solą, pieprzem i do smaku.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
- Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości warzyw.
- W miseczce mieszamy kwaśną śmietanę i mleko. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy. Przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Lekko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. U mnie zwykle w wersji wege, ale kurczak jak najbardziej pasuje.
OdpowiedzUsuń