NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM


Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku. To jeden  tych przepisów, którego przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. 

SKŁADNIKI
NALEŚNIKI / 6-8 szt
  • 120 g mąki orkiszowej (typ 450 /700/ 1850) 
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 25 g roztopionego masła
  • szczypta soli
NADZIENIE
  • ¹⁄₂ brokuła podzielonego na drobne różyczki
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny
  • 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
  • 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
WYKONANIE
  • NALEŚNIKI: Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy na 30 minut (ciasto lekko zgęstnieje).
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką o( średnicy ok. 22-23 cm.). Wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy cienką warstwą po dnie i smażymy (z obu stron) do lekkiego zrumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na dużym talerzu.
  • NADZIENIE: Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy przez około 5 minut, na umiarkowanym ogniu, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy zbyt mocno.
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami.
  • SOS: Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
  • Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół. Podsmażamy z obu stron, na średnim ogniu, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy lub oleju. Powinny się dobrze zrumienić, a ser w środku roztopić.
  •  Przekładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem.

2 komentarze:

  1. Apetyczne zdjęcie, a i sam przepis zachęcający. Podkradam :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mąki orkiszowej? No super :) Może też bym sobie spróbowała wykorzystać mąkę orkiszową zamiast zwykłej w swoich naleśniczkach. A ja uwielbiam szpinakowe: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne . Chociaż te tez chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń