Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym, są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.
W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju roślinnego o neutralnym smaku. To jeden tych przepisów, którego przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów.
-------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI / 6-8 szt
- 120 g mąki orkiszowej (typ 450 /700/ 1850)
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 25 g roztopionego masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- ¹⁄₂ brokuła podzielonego na drobne różyczki
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny
- 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/5 łyżeczki chili w proszku
WYKONANIE
- NALEŚNIKI: Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy na 30 minut (ciasto lekko zgęstnieje).
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką o( średnicy ok. 22-23 cm.). Wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy cienką warstwą po dnie i smażymy (z obu stron) do lekkiego zrumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na dużym talerzu.
- NADZIENIE: Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy przez około 5 minut, na umiarkowanym ogniu, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy zbyt mocno.
- Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami.
- SOS: Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
- Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół. Podsmażamy z obu stron, na średnim ogniu, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy lub oleju. Powinny się dobrze zrumienić, a ser w środku roztopić.
- Przekładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem.
Apetyczne zdjęcie, a i sam przepis zachęcający. Podkradam :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Z mąki orkiszowej? No super :) Może też bym sobie spróbowała wykorzystać mąkę orkiszową zamiast zwykłej w swoich naleśniczkach. A ja uwielbiam szpinakowe: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne . Chociaż te tez chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuń