SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g)
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- gorący bulion lub woda
WYKONANIE
- Wszystkie przyprawy (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) mieszamy w miseczce z 1 łyżką oliwy.
- Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych błon, kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Przekładamy do salaterki, nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
- Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę na bok patelni. Pilnujemy, aby się nie przypaliła (co chwilę mieszamy łyżką.
- Zwiększamy ogień do dużego, z obu stron obsmażamy mięso. Smażymy krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Dodajemy starty czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz sos sojowy. Mieszamy z cebulą. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą( nie wyżej niż do wysokości mięsa) i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok.15 minut, do miękkości mięsa. W tym czasie można 2-3 razy przełożyć mięso na drugą stronę.
- W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną z 1-2 łyżkami zimnej wody. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami oregano.
- Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz