POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM


Sycące, pyszne i szybkie do przygotowania danie dla całej rodziny. Przygotujecie je na jednej patelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz. 
Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.
 Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. 

SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • gorący bulion lub woda
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku, czarnego pieprzu, soli (można dać mniej jeśli używamy bulionu) oraz roztartych ziaren kminku, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, szczypta chili w proszku,
WYKONANIE
  • Wszystkie przyprawy (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) mieszamy w miseczce z 1 łyżką oliwy. 
  • Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych błon, kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Przekładamy do salaterki, nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  • Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę na bok patelni. Pilnujemy, aby się nie przypaliła (co chwilę mieszamy łyżką.
  • Zwiększamy ogień do dużego, z obu stron obsmażamy mięso. Smażymy krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Dodajemy starty czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz sos sojowy. Mieszamy z cebulą. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą( nie wyżej niż do wysokości mięsa) i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok.15 minut, do miękkości mięsa. W tym czasie można 2-3 razy przełożyć mięso na drugą stronę.
  • W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną z 1-2 łyżkami zimnej wody. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami oregano.
  • Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz