Pasta kanapkowa przygotowana ze składników które najczęściej mamy pod ręką. Z perfekcyjnie ugotowanymi jajkami ( z zachowaniem wilgotnego, miękkiego żółtka), z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą. Do tego odrobina sosu majonezowego oraz dużo posiekanej pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz.
Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem.
Sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 jajka
- 2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka pokruszonej fety
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka fety
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: opieczona bagietka, różowy pieprz, cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
- Do rondelka z ciepłą wodą wkładamy jajka, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu doprowadzając do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą. Zbijamy skorupki i zostawiamy jajka na kilka minut w chłodnej wodzie. Obieramy ze skorupek, kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki
- 1 łyżeczkę fety rozcieramy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Powstały sos mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz natkę pietruszki. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem cytryny.
- Pastę kładziemy bezpośrednio na kanapki lub przekładamy do miseczki. Posypujemy różowym pieprzem i podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz