PASTA JAJECZNA


Pasta kanapkowa przygotowana ze składników które najczęściej mamy pod ręką. Z perfekcyjnie ugotowanymi jajkami ( z zachowaniem wilgotnego, miękkiego żółtka), z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą. Do tego odrobina sosu majonezowego oraz dużo posiekanej pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz. 
 Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem.
Sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 jajka 
  • 2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka pokruszonej fety
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
SOS MAJONEZOWY
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka fety
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: opieczona bagietka, różowy pieprz, cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  •  Do rondelka z ciepłą wodą wkładamy jajka, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu doprowadzając do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą. Zbijamy skorupki i zostawiamy jajka na kilka minut w chłodnej wodzie. Obieramy ze skorupek, kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki 
  • 1 łyżeczkę fety rozcieramy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Powstały sos mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz natkę pietruszki. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem cytryny.  
  • Pastę kładziemy bezpośrednio na kanapki lub przekładamy do miseczki. Posypujemy różowym pieprzem i podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz