Puszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją.
SKŁADNIKI / ok. 25 placków
- 200 g twarogu
- 3 jajka / białka i żółtka oddzielnie
- 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / opcjonalnie
WYKONANIE
- Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miseczki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do twarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową.
- Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
- Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię.
- Smażymy na średniej mocy palnika, przez około 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz