PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI


Puszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją.
SKŁADNIKI / ok. 25 placków
  • 200 g twarogu 
  • 3 jajka / białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / opcjonalnie
DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
  • Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miseczki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do twarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. 
  • Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  •  Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
  • Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i  przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. 
  • Smażymy na średniej mocy palnika, przez około 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz