Sycący budyń z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej. Z dodatkiem karmelizowanych bananów i syropu miodowo-waniliowego.
Taki budyń jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla gotowych, pełnych sztucznych aromatów proszków budyniowych. Zapewnia zdrowy i pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych składników.
Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka
SYROP WANILIOWY: ¹⁄₃ laski wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu
DODATKOWO: 1 mało dojrzały banan / obrany i pokrojony w plastry, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
- SYROP: W miseczce mieszamy miód z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Stopniowo dolewamy sok z cytryny. Energicznie mieszamy.
- KARMELIZOWANE BANANY: Na małą patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy równą warstwą po dnie. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- BUDYŃ:Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Miękką kaszę przekładamy do pojemnika lub miski o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę miodu. Blendujemy na gładki mus, stopniowo dolewając sok lub mleko (w takiej ilości, aby otrzymać budyń o konsystencji gęstej śmietany).
- Budyń przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy karmelizwane banany, polewamy syropem waniliowym.
o mamo, ale smakołyki!!!
OdpowiedzUsuń