BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI

 Pyszny sycący budyń z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej. Z dodatkiem karmelizowanych bananów i słodkiego syropu miodowo-waniliowego. 
Taki budyń jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla gotowych, pełnych sztucznych aromatów proszków budyniowych. Zapewnia zdrowy i pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych składników. 
Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 szklanka mleka
  • ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka
SYROP WANILIOWY: ¹⁄₃ laski wanilii,  2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu
DODATKOWO: 1 mało dojrzały banan / obrany i pokrojony w plastry, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • SYROP: W miseczce mieszamy miód z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Stopniowo dolewamy sok z cytryny. Energicznie mieszamy.
  • KARMELIZOWANE BANANY: Na małą patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy równą warstwą po dnie. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • BUDYŃ:Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Miękką kaszę przekładamy do pojemnika lub miski o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę miodu. Blendujemy na gładki mus, stopniowo dolewając sok lub mleko (w takiej ilości, aby otrzymać budyń o konsystencji gęstej śmietany). 
  • Budyń przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy karmelizwane banany, polewamy syropem waniliowym.

1 komentarz: