ROLADKI IMPREZOWE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM


 Małe roladki z pszennej tortilli wypełnionej wędzonym łososiem, posiekanym szczypiorkiem, sałatą i chrzanowym twarożkiem. Są pyszną i ciekawą przekąską typu finger food. Idealnie sprawdzą się na  imprezie w gronie przyjaciół lub eleganckim przyjęciu w gronie rodziny. 
Kuszą kolorami i małą wielkością. Można je przygotować dzień lub kilka godzin przed przyjściem gości, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem pokroić i ułożyć na talerzach.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie przygotowywać domowych tortilli polecam zastąpić je wytrawnymi naleśnikami np. z tego przepisu .
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 4 pszenne tortille np. z tego przepisu
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach/ pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g puszystego serka / almette, philadelphia
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 garście ulubionej mieszanki sałat
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, jogurt naturalny
WYKONANIE
  • Twarożek przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżeczkami chrzanu. Powstałą mieszanką smarujemy tortille. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, układamy kawałki wędzonego łososia i listki sałaty.
  • Każdą tortillę zwijamy w rulonik, a następnie ostrym nożem kroimy ukośnie na około 4-5 cm  kawałki.
  • Układamy na dużym talerzu. Podajemy z cząstkami cytryny i jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz