ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ




Delikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. 
Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. 
Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych.
Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy.
SKŁADNIKI /3-4 porcje
  • 350 g mielonego mięsa z indyka 
  • 100 g sera feta
  • 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków)
  • 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) 
  • ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • skórka starta z połowy cytryny (tylko zewnętrzna żółta część)
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SZPINAK
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 100 g świeżego szpinaku, umytego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • skórka starta z ¹⁄₂ cytryny sparzonej i wyszorowanej 
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dorzucamy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy na średnim gazie, często mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Gdy cebula zrobi się szklista, łyżką przekładamy ¹⁄₂ zawartości patelni do czystego naczynia w którym będziemy wyrabiać mięso.
  • Pozostałą cebulkę i czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody.
  • Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie.
  • ROLADKI: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką.  Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie.
  • 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami.
  • Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. 
  • SZPINAK: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej mocy palnika aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¹⁄₂ cytryny.
  • Szpinak wykładamy łyżką pomiędzy upieczone roladki.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

1 komentarz: