Delikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą.
Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.
Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych.
Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy.
SKŁADNIKI /3-4 porcje
- 350 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g sera feta
- 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków)
- 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)
- ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1 duża cebula drobno posiekana
- skórka starta z połowy cytryny (tylko zewnętrzna żółta część)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SZPINAK
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 100 g świeżego szpinaku, umytego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- skórka starta z ¹⁄₂ cytryny sparzonej i wyszorowanej
WYKONANIE
- SOS POMIDOROWY: Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dorzucamy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy na średnim gazie, często mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Gdy cebula zrobi się szklista, łyżką przekładamy ¹⁄₂ zawartości patelni do czystego naczynia w którym będziemy wyrabiać mięso.
- Pozostałą cebulkę i czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody.
- Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie.
- ROLADKI: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu).
- Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką. Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie.
- 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami.
- Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
- SZPINAK: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej mocy palnika aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¹⁄₂ cytryny.
- Szpinak wykładamy łyżką pomiędzy upieczone roladki.
- Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Wyglądają bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuń