KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM


Delikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z
subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem. 
Podałam je z makaronem pappardelle i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypałam posiekaną papryczką chili. 
---------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 300 g filetu z łososia
  • ¹⁄₂ czerstwej bułki + mleko do namoczenia
  • 4 suszone pomidorki ze słoiczka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
SOS
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce
  • 15 g masła
  • 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego
  • ¹⁄₂ świeżej papryczki chili
  • sól, czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili
----------------------------------
WYKONANIE
  • KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia. Odsączamy.
  • ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski.
  • Pomidorki bardzo drobno siekamy. Również przekładamy do miski.  Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i  formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy na tacce.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średniej mocy palnika, ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz. 
  • SOS:Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Roztapiamy 15 g masła, dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.  Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub śmietanką. 
  • Dodajemy opłukany i dokładnie odsączony szpinak (może być grubo pokrojony). Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz usmażone klopsiki. Mieszamy. Gotujemy 1 minutę.
  • Podajemy z makaronem lub białym ryżem oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypujemy posiekaną papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz