Delikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z
subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem.
Podałam je z makaronem pappardelle i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypałam posiekaną papryczką chili.
---------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 300 g filetu z łososia
- ¹⁄₂ czerstwej bułki + mleko do namoczenia
- 4 suszone pomidorki ze słoiczka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
SOS- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce
- 15 g masła
- 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego
- ¹⁄₂ świeżej papryczki chili
- sól, czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili
----------------------------------
WYKONANIE
- KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia. Odsączamy.
- ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski.
- Pomidorki bardzo drobno siekamy. Również przekładamy do miski. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy na tacce.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średniej mocy palnika, ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz.
- SOS:Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Roztapiamy 15 g masła, dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub śmietanką.
- Dodajemy opłukany i dokładnie odsączony szpinak (może być grubo pokrojony). Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz usmażone klopsiki. Mieszamy. Gotujemy 1 minutę.
- Podajemy z makaronem lub białym ryżem oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypujemy posiekaną papryczką chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz