PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM

Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków.
Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 piersi kaczki
  • 2 nieduże buraki
  • 2 garści roszponki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
DRESSING
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest mocno wyczuwalny, można dać mniej)
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka
WYKONANIE
  • DRESSING: W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki oraz starty czosnek i imbir. Energicznie mieszając dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę.
  • BURAKI myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie (ze skórka) zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Rozwijamy z folii 1 buraczka i nożem sprawdzamy, czy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.
  • PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony skóry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i ogrzewamy na umiarkowanym ogniu, przez około 15 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty.
  • Podsmażone piersi układamy w nagrzanej żaroodpornej formie, skórką do góry.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy na deskę i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Kroimy w cienkie plastry.
  • Zimne buraki obieramy i ostrym nożem kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu.
  • Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem.
  • Roszponkę mieszamy z oliwą i kładziemy na plastrach kaczki. Opcjonalnie posypujemy pestkami granatu lub orzechami włoskimi.
  • Podajemy z posmarowaną oliwą i opieczoną na suchej patelni bułką.

1 komentarz:

  1. Super przystawka, świetne połączenie i piękna prezentacja.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń