Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi.
Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 piersi kaczki
- 2 nieduże buraki
- 2 garści roszponki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
DRESSING
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest mocno wyczuwalny, można dać mniej)
- 5 łyżek oliwy
- sól morska, pieprz
DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka
WYKONANIE
- DRESSING: W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki oraz starty czosnek i imbir. Energicznie mieszając dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę.
- BURAKI myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie (ze skórka) zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Rozwijamy z folii 1 buraczka i nożem sprawdzamy, czy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.
- PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony skóry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i ogrzewamy na umiarkowanym ogniu, przez około 15 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty.
- Podsmażone piersi układamy w nagrzanej żaroodpornej formie, skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy na deskę i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Kroimy w cienkie plastry.
- Zimne buraki obieramy i ostrym nożem kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu.
- Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem.
- Roszponkę mieszamy z oliwą i kładziemy na plastrach kaczki. Opcjonalnie posypujemy pestkami granatu lub orzechami włoskimi.
- Podajemy z posmarowaną oliwą i opieczoną na suchej patelni bułką.
Super przystawka, świetne połączenie i piękna prezentacja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.