KRUCHY SPÓD DO MAZURKA

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy.
Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwarantuje, że boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu.
Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję.
Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy.

SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 20x30 cm
  • 170 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 120 g zmielonych orzechów
  • 150 g masła / schłodzonego w lodówce
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami lub mieszamy mikserem (mieszadłem, łopatką), krótko, do momentu, gdy ciasto będzie miało konsystencję kaszy. Możemy także posiekać składniki szerokim nożem na stolnicy.
  • Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. 
  • Z ciasta formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
  • Na blacie kuchennym kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na nim schłodzone ciasto. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wałkujemy na prostokąt odrobinę większy niż wielkość foremki, o grubości około 3 mm. Zdejmujemy folię spożywczą.
  • Razem z papierem przenosimy ciasto do blaszki i obcinamy niepotrzebny papier.
  • Ciasto lekko dociskami palcami do dna i boków foremki, formując 1,2 cm. rant. Odcinamy nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu
  • Blachę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz), delikatnie dociskając i zawijając na boki. Wypełniamy suchym grochem, kaszą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170°C.
  • Ostrożnie wyjmujemy blachę z ciastem z piekarnika. Zdejmujemy folię z kaszą i ponownie wstawiamy do piekarnika. Spód dopiekamy około 10-15 minut, aż środek lekko zrumieni się.
  • Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz