NALEŚNIKI Z SEREM


Łatwe w przygotowaniu i niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i łatwo dają się odwracać. 
Posmarowałam je pysznym nadzieniem z twarożku, którego smak wzbogaciłam smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Uformowałam w ruloniki i podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle. Każdą porcję oprószyłam cukrem pudrem i podałam z pokrojonymi sezonowymi owocami. 
Naleśniki można przygotować wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI / 10 sztuk
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ³⧸₄ szklanki wody mineralnej 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • szczypta soli
NADZIENIE
  • 500 g gładkiego twarogu 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub ziarenka wyłuskane z ¹⧸₂ laski wanilii
DO PODANIA: pokrojone w kosteczkę świeże owoce, cukier puder
WYKONANIE
  • NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka. Mieszamy rózgą lub miksujemy do uzyskania gładkiej gęstej masy. Stopniowo cały czas mieszając dolewamy wodę. Odstawiamy na czas przygotowania nadzienia (ciasto lekko zgęstnieje). 
  • Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym talerzu.
  • NADZIENIE: Twaróg, jajko, cukier i skórkę z pomarańczy lub ziarenka wanilii wkładamy do miski i rozcieramy widelcem na gładką masę (można także rozmiksować w malakserze).
  • Zimne naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony. Podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub na maśle (najlepiej klarowanym).
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sałatką owocową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz