Łatwe w przygotowaniu i niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i łatwo dają się odwracać.
Posmarowałam je pysznym nadzieniem z twarożku, którego smak wzbogaciłam ziarenkami wyłuskanymi z wanilii. Uformowałam w trójkąty i podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym maśle. Każdą porcję ozdobiłam domową bitą śmietaną i podałam z rozgniecionymi z cukrem truskawkami.
Naleśniki można przygotować wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI / 10 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ³⧸₄ szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- 500 g gładkiego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
DO PODANIA: rozgniecione z cukrem świeże truskawki, bita śmietana
WYKONANIE
- NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka. Mieszamy rózgą lub miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Stopniowo cały czas mieszając dolewamy wodę. Odstawiamy na czas przygotowania nadzienia (ciasto lekko zgęstnieje).
- Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym talerzu.
- NADZIENIE: Twaróg, jajka, cukier i ziarenka wanilii wkładamy do miski i rozcieramy widelcem na gładką masę (można także rozmiksować w malakserze).
- Zimne naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w trójkąty. Podgrzewamy z obu stron na maśle (najlepiej klarowanym).
- Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Podajemy z rozgniecionymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz