Delikatne i lekkie curry z kurczakiem, kalafiorem i świeżymi pomidorami. Do jego przygotowania użyłam gotowej pasty curry, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce ząbek czosnku i dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry.
Danie jest pachnące i pełne idealnie skomponowanych smaków. Dobrze wyważone pod względem ostrości. Należy do dań o których długo nie można zapomnieć.
Podałam je z puszystym ryżem jaśminowym i surówką ze świeżych ogórków, czosnku i chili.
________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje- 1 mała pierś kurczaka
- 1 łyżka łagodnej pasty curry / użyłam takiej
- sól, pieprz
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki
- 2 małe pomidory malinowe
- 125 ml gorącej wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
SURÓWKA Z OGÓRKA
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1 mały ząbek czosnku starty na tarce
- ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
DO PODANIA: ryż
*zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw
WYKONANIE
- SURÓWKA Z OGÓRKA:Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek).
- W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz pastą curry. Mieszamy, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania (można na cała noc).
- POMIDORY nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę) i wkładamy do małego rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Wyjmujemy na deskę, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz sok. Miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
- W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy kurczaka i obsmażamy równomiernie z każdej strony ( na dużym ogniu). Przesuwamy na bok, a w wolne miejsce wlewamy pozostałą łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Mieszamy z kurczakiem.
- Zmniejszamy płomień do średniego i dorzucamy różyczki kalafiora. Obsmażamy przez kolejne 2 minuty uważając, aby nie zrumienić warzyw zbyt mocno.
- Wlewamy gorącą wodę, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy przez około 7 minut, lub do momentu, gdy kalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek).
- Stopniowo, nie przerywając procesu gotowania, dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy na większym ogniu i gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
- Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym lub gorącą wodą.
- Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką z ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz