CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI


Delikatne i lekkie curry z kurczakiem, kalafiorem i świeżymi pomidorami. Do jego przygotowania użyłam gotowej pasty curry, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce ząbek czosnku i dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki  roztartych w moździerzu ziaren kolendry.
Danie jest pachnące i pełne idealnie skomponowanych smaków. Dobrze wyważone pod względem ostrości. Należy do dań o których długo nie można zapomnieć.
Podałam je z puszystym ryżem jaśminowym i surówką ze świeżych ogórków, czosnku i chili. 

 SKŁADNIKI / 2 porcje

  • 1 mała pierś kurczaka
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry / użyłam takiej
  • sól, pieprz
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki
  • 2 małe pomidory malinowe
  • 125 ml gorącej wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
SURÓWKA Z OGÓRKA
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku starty na tarce
  • ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
DO PODANIA: ryż
*zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw
WYKONANIE
  • SURÓWKA Z OGÓRKA:Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek).
  • W  miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz pastą curry. Mieszamy, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania (można na cała noc).
  • POMIDORY nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę) i wkładamy do małego rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Wyjmujemy na deskę, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz sok. Miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
  • W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy kurczaka i obsmażamy równomiernie z każdej strony ( na dużym ogniu). Przesuwamy na bok, a w wolne miejsce wlewamy pozostałą łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Mieszamy z kurczakiem.
  • Zmniejszamy płomień do średniego i dorzucamy różyczki kalafiora. Obsmażamy przez kolejne 2 minuty uważając, aby nie zrumienić warzyw zbyt mocno.
  •  Wlewamy gorącą wodę, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy przez około 7 minut, lub do momentu, gdy kalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek). 
  • Stopniowo, nie przerywając procesu gotowania, dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy na większym ogniu i gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
  • Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym lub gorącą wodą.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką z ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz