KOKOSOWY PUDDING CHIA Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM

Przepyszny kokosowy pudding z  CHIA, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Piękno tego deseru polega na tym, że jest bardzo smaczny, zdrowy i właściwie robi się sam. Nic nie ubijamy, nie gotujemy. Wystarczy zamieszać i ... iść spać ;)
Lista zdrowotnych właściwości chia jest bardzo długa. Te małe ziarenka mają wielką moc. Charakteryzują się dużą zawartością cennych dla zdrowia witamin, minerałów, kwasów Omega 3 i 6 oraz błonnika. Ponadto absorbując płyny pęcznieją zwiększając swoją objętość nawet dziewięciokrotnie. W miarę upływu czasu żelują płyn w którym zostały zanurzone, aż w końcu zmieniają się w delikatną galaretkę. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia wspomagając w ten sposób nawilżanie organizmu. 

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 3 łyżki nasion chia
  • ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego
  • ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy
  • świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki)
WYKONANIE
  • Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (można na cała noc). Próbujemy i ewentualnie, jeśli deser wydaje nam się zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka. Można dodatkowo dosłodzić 1 łyżką syropu klonowego.
  • Rozkładamy do szklanek lub pucharków. Przed podaniem polewamy syropem klonowym. Dekorujemy świeżymi owocami.


1 komentarz:

  1. Z nasion szałwii hiszpańskiej można wyczarować smakołyki, puddingi chia to jedne z moich ulubionych deserów. Do tego te małe ziarenka uroczo wyglądają, a jak udekoruje się takie puddingi owocami to już w ogóle niebo ^^

    OdpowiedzUsuń