Przepyszny kokosowy pudding z CHIA, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Piękno tego deseru polega na tym, że jest bardzo smaczny, zdrowy i właściwie robi się sam. Nic nie ubijamy, nie gotujemy. Wystarczy zamieszać i ... iść spać ;)
Lista zdrowotnych właściwości chia jest bardzo długa. Te małe ziarenka mają wielką moc. Charakteryzują się dużą zawartością cennych dla zdrowia witamin, minerałów, kwasów Omega 3 i 6 oraz błonnika. Ponadto absorbując płyny pęcznieją zwiększając swoją objętość nawet dziewięciokrotnie. W miarę upływu czasu żelują płyn w którym zostały zanurzone, aż w końcu zmieniają się w delikatną galaretkę. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia wspomagając w ten sposób nawilżanie organizmu.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 5 łyżek nasion chia
- ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego
- ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego)
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy
- świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki)
WYKONANIE
- Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia.
- W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (można na cała noc).
- Próbujemy i ewentualnie, jeśli deser wydaje nam się zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka. Można dodatkowo dosłodzić 1 łyżką syropu klonowego.
- Rozkładamy do szklanek lub pucharków. Przed podaniem polewamy syropem klonowym. Dekorujemy świeżymi owocami.
Z nasion szałwii hiszpańskiej można wyczarować smakołyki, puddingi chia to jedne z moich ulubionych deserów. Do tego te małe ziarenka uroczo wyglądają, a jak udekoruje się takie puddingi owocami to już w ogóle niebo ^^
OdpowiedzUsuń