KASZA JAGLANA SMAŻONA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Kasza jaglana smażona ze szparagami, cukinią i łososiem to zdrowe i kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. 
Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki.
Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⧸₂ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 150 g filetu z łososia
  • 200 g zielonych szparagów
  • ¹⧸₂ małej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry
WYKONANIE
  • KASZA:Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około 1 minutę, często mieszając. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy jeszcze 2 minuty. Dolewamy 1 szklankę gorącej wody (uwaga, może pryskać). Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień, kaszę wykładamy na duży talerz, lekko solimy i delikatnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
  • ŁOSOSIA kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy z 1 łyżką oliwy.
  • WARZYWA:Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki. Odłamujemy końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu), kroimy na 1 cm kawałki. Papryczkę chili kroimy w krążki lub drobniej.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone szparagi. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i sosem sojowym. Smażymy 2-3 minuty. 
  • Podsmażone warzywa przesuwamy na bok, a na wolne miejsce wrzucamy łososia. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Mieszamy z warzywami.
  • Dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodając więcej sosu sojowego, suszonego oregano i pieprzu. Smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  • Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą oraz papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz