KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ

Naprawdę kruche (delikatne, rozpływające się w ustach) ciasto wypełnione nadzieniem z jagód i przykryte chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku bezą. Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie.
Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku na złoty kolor. Świetnie współgra z ze słodko-kwasnymi jagodami i puszystą bezą.
SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru lub zwykłego
  • 2 żółtka
NADZIENIE
  • 350-450 g jagód
  • 180 g konfitury (z czarnej porzeczki, jagód, wiśni, malin)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
BEZA
  • 2 białka
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
  • Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawłki masło. Energicznie mieszamy do otrzymania kruszonki i dodajemy żółtka. Krótko mieszamy, łączymy ciasto w kulę, oprószamy mąką i lekko spłaszczamy. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielość spodu formy. Odklejamy jeden arkusz folii i przenosimy ciasto do formy, stroną bez folii do dołu. Odklejamy folię z góry.  Ciasto nakłuwamy widelcem. Na czas rozgrzewania piekarnika wkładamy do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat, piekarnika nie wyłączamy.
  • NADZIENIE: Jagody oczyszczamy z listków i ewentualnych ogonków. Wsypujemy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Dodajemy połowę konfitury i delikatnie mieszamy.
  • BEZA: Metalową lub szklaną miskę przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym octem. Dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy, aż piana zrobi się lekko sztywna, wówczas (cały czas miksując) stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
  • Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pozostałą połowę konfitury, wykładamy nadzienie z jagód, na wierzch łyżka po łyżce układamy ubitą pianę z białek. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 70℃ i włączamy termoobieg. Suszymy przez kolejne 20 minut.

6 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. i jest pyszne; cieniutkie i lekkie; łatwe w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. oo matko! ta bez wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie i prześlicznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, zrobiłam ciasto na troszkę większej blaszce i wyszło przepyszne, ale baaaardzo cieniutkie. Czy jeśli następnym razem podwoję ilość składników to powinnam wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie już ciacho upieczone, a moja odpowiedź spóźniona, ale aktualnie odpoczywam i mam ograniczoną możliwość odpowiadania na komentarze. Ale tAk, jeśli rozmiar blaszki pozostaje bez zmian, a zwiększamy ilość składników, równocześnie odpowiednio wydłużany czas pieczenia.
      Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za utrudnienia

      Usuń