Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.
To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole.
Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 20 g cukru pudru lub zwykłego białego
- 175 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka lub 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
NADZIENIE
- 600-700 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 słoiczek konfitury (240 g )np. z malin, truskawek
KRUSZONKA
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej lub ryżowej
- 70 g cukru
- 125 g schłodzonego masła
DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe
WYKONANIE
- Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
- CIASTO:Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki.
- Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie ciasto (można ręcznie).W razie potrzeby dodajemy kilka kropli wody.
- Formujemy kulę, lekko rozpłaszczamy, oprószamy mąką, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielkość formy. Odklejamy jeden arkusz folii i delikatnie przenosimy ciasto do formy (stroną bez folii do dołu). Odklejamy pozostałą folię, ciasto nakłuwamy widelcem.
- Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut lub dłużej, do widocznego zrumienienia. Wyjmujemy na blat, nie wyłączamy piekarnika.
- NADZIENIE: Rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy liście, łodygi kroimy w 1 cm kawałki. Wkładamy do miski. Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy do miski z rabarbarem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tak, aby skrobia dokładnie pokryła owoce. Na koniec mieszamy owoce z konfiturą.
- KRUSZONKA:Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
- Na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed samym podaniem każdą porcję dekorujemy gałką lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz