Pieczone w wysokiej temperaturze soczyste i orientalnie doprawione kawałki kurczaka. Wcześniej zamarynowane w pikantnej mieszance przypraw i jogurcie naturalnym z dodatkiem tartego imbiru, czosnku i cebuli. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowuje wilgotność oraz wyjątkowy aromat i ładnie odchodzi od kości.
Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając, aby przed wyłożeniem na tacki lekko oczyścić go z marynaty, a w trakcie pieczenia często obracać.
Jeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika w płynie lub proszku.
Danie jest proste do przygotowania i idealnie nadaje się na familijną biesiadę letnią porą. Koniecznie podajcie je z ulubioną sałata, gęstym jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcjeJeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika w płynie lub proszku.
Danie jest proste do przygotowania i idealnie nadaje się na familijną biesiadę letnią porą. Koniecznie podajcie je z ulubioną sałata, gęstym jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
----------------------------------------------------
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
PRZYPRAWY
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego / utartych w moździerzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ¹⁄₂ łyżeczki ostrej papryki
- ¹⁄₂ łyżeczki kurkumy
- ¹⁄₂ łyżeczki nasion kozieradki / można pominąć
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE
- Podudzia myjemy, odcinamy skórę, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski.
- Sok z cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
- Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka i ponownie odstawiamy do zamarynowania (na 2-3 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki/ przed pieczeniem ocieplamy w temp. pokojowej).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę, w której będziemy piekli mięso.
- Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Od czasu do czasu przewracamy podudzia na drugą stronę.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan oraz gęstym jogurtem naturalnym i cząstkami limonki/ cytryny do wyciśnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz