Na rozpoczęty sezon grillowy polecam prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną z brokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie.
Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- ¹⧸₂ małego brokuła
- 2 jajka
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 100 g cienko pokrojonego boczku
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano, nasiona kopru włoskiego
SOS
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam taką
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
WYKONANIE
- SOS: Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 1-2 łyżki oliwy.
- BROKUŁ dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem.
- ZIEMNIAKI myjemy, kroimy w dużą kostkę lub ósemki i gotujemy do miękkości (uważamy, aby nie rozgotować) w lekko osolonej wodzie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać.
- Odcedzamy, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Przed podaniem obsmażamy na 2 łyżkach oliwy, aż się zrumienią. Jeszcze na patelni posypujemy startym czosnkiem, odrobiną słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano i opcjonalnie także roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego.
- JAJKA wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki lub ćwiartki.
- PŁATKI MIGDAŁÓW prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
- BOCZEK kroimy w kosteczkę i rumienimy na patelni (na średnim ogniu, co chwilę mieszając). Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Składniki układamy warstwowo, polewamy sosem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz