SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM

Na rozpoczęty sezon grillowy polecam prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną z brokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie.
Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⧸₂ małego brokuła
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 100 g cienko pokrojonego boczku
  • oliwa
SOS 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam taką
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska 
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie
WYKONANIE
  •  SOS: Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki oliwy.
  • BROKUŁ dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu krótko przelewamy na sicie zimną wodą (hartujemy, aby pozostał jędrny i intensywnie zielony). 
  • ZIEMNIAKI gotujemy do miękkości (nie rozgotowujemy) w mundurkach lub bez, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem.
  • JAJKA wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • PŁATKI MIGDAŁÓW prażymy na suchej patelni.
  • BOCZEK kroimy w kosteczkę i rumienimy na patelni (na średnim ogniu, co chwilę mieszając). Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Składniki układamy warstwowo. Miejscowo skrapiamy sosem. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz