SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM


Na rozpoczęty sezon grillowy polecam prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną z brokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie.
Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⧸₂ małego brokuła
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 100 g cienko pokrojonego boczku
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano, nasiona kopru włoskiego
SOS 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam taką
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska 
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
WYKONANIE
  •  SOS: Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 1-2 łyżki oliwy.
  • BROKUŁ dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem.
  • ZIEMNIAKI myjemy, kroimy w dużą kostkę lub ósemki i gotujemy do miękkości (uważamy, aby nie rozgotować) w lekko osolonej wodzie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać.
  • Odcedzamy, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Przed podaniem obsmażamy na 2 łyżkach oliwy, aż się zrumienią. Jeszcze na patelni posypujemy startym czosnkiem, odrobiną słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano i opcjonalnie także roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego.
  • JAJKA wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • PŁATKI MIGDAŁÓW prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
  • BOCZEK kroimy w kosteczkę i rumienimy na patelni (na średnim ogniu, co chwilę mieszając). Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Składniki układamy warstwowo, polewamy sosem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz