ZUPA BOTWINKOWA

Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. 
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek
  • 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego)
  • 125 ml śmietany 18% (można dać więcej)
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy.
  • W garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem. Wkładamy ziemniaki oraz marchewkę. Obsmażamy, cały czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Lekko solimy. Dodajemy czosnek, buraczki oraz posiekane łodyżki. Smażymy 2-3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić czosnku.
  • Zwiększamy płomień do dużego i stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy zupę 12 minut lub dłużej, do czasu, aż ziemniaki, buraczki i marchewka będą miękkie. Nie dopuszczamy do mocnego "bulgotania" zupy.
  • Pod koniec dodajemy grubo pokrojone listki botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dolewamy kolejną, tym razem wazową łyżkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy uważając, aby nie zagotować całości. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem. 
  • Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz