Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku.
Przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.
_________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 25 g masła
- 4 średnie ziemniaki (500 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek botwinki
- 1,25 l bulionu warzywnego (np. wody z dodatkiem bulionu ze słoiczka)
- 125 ml śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
___________________________________________
WYKONANIE
- Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry lub kostkę.
- Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry (lub półplastry), łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy i również siekamy.
- W garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy oliwę z masłem.
- Wkładamy ziemniaki oraz marchewkę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut.
- Lekko solimy. Dodajemy czosnek, buraczki oraz posiekane łodyżki botwiny. Smażymy 2 minuty.
- Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy bulion.
- Zagotowujemy, przykrywamy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy pokrojone listki botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
- W miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, przelewamy do garnka.
- Mieszamy i chwilę podgrzewamy, uważając, aby nie zagotować całości.
- Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem.
- Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz