Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie.
Puszysta i delikatna w środku, chrupiąca na zewnątrz.
Szparagi natłuszczam oliwą i krótko grilluję na patelni. Jeśli trafią wam się cieniutkie i długie okazy, możecie naoliwić je i ułożyć na podrośniętym placku surowe, bez wcześniejszej obróbki cieplnej.
______________________________
SKŁADNIKI / 2 pizze ok. 26 cm średnicy
- 350 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody ( nie może być gorąca)
- 1¹⁄₂ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do natłuszczenia
- 1 szklanka passaty pomidorowej / polecam cirio
- 1 ząbek czosnku starty na tarce
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu
- sól, pieprz
DODATKI
- 1 kulka białej mozzarelli, odsączonej i pokrojonej w plastry
- 20 cienkich, zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół
- 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
- suszone oregano
_________________________________
WYKONANIE
- CIASTO: Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i 125 ml ciepłej (nie gorącej). Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy oliwę, rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta.
- Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je 1-2 łyżkami mąki. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Pojedynczo układamy na papierze do pieczenia, lekko natłuszczamy, luźno przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lekkiego napuszenia.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Razem z piekarnikiem nagrzewamy blachę z wyposażenia piekarnika.
- SOS: W rondelku, na małym ogniu krótko podgrzewamy oliwę z czosnkiem (uwaga, aby nie przypalić czosnku). Dodajemy passatę, oregano, cukier lub miód, sól i pieprz. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- SZPARAGI opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi natłuszczam oliwą i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni, przez 5 minut, aż będą al dente. Wykładamy na talerz, oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
- Ostrożnie wyciągamy kamień lub blachę z piekarnika.
- Pierwszą podrośniętą pizzę zsuwamy na rozgrzany kamień, smarujemy 3 łyżkami sosu, układamy ¹⁄₄ ilości mozzarelli i połowę szparagów. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, aż pizza lekko podrośnie i zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy ¹⁄₄ plastrów mozzarelli.
- Upieczoną pizzę wyjmujemy na blat, układamy plastry szynki parmeńskiej (podzielone na mniejsze kawałki), posypujemy suszonym oregano.
- Przygotowujemy i pieczemy kolejną pizzę.
Prezentuje się wybornie, pycha !!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszna pizza, bo ulubione dodatki na niej widzę :)
OdpowiedzUsuń