PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ



Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie.

Puszysta i delikatna w środku,  chrupiąca na zewnątrz. 
Szparagi natłuszczam oliwą i krótko grilluję na patelni. Jeśli trafią wam się cieniutkie i długie okazy, możecie naoliwić je i ułożyć na podrośniętym placku surowe, bez wcześniejszej obróbki cieplnej.
______________________________
SKŁADNIKI / 2 pizze ok. 26 cm średnicy
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłej wody ( nie może być gorąca)
  • 1¹⁄₂ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do natłuszczenia
SOS
  • 1 szklanka passaty pomidorowej / polecam cirio
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu
  • sól, pieprz
DODATKI
  • 1 kulka białej mozzarelli, odsączonej i pokrojonej w plastry
  • 20 cienkich, zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 
  • suszone oregano
_________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i ¹⁄₂ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy oliwę, rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta. 
  • Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je 1-2 łyżkami mąki. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Ciasto dzielimy na 2 części. Pojedynczo układamy na papierze do pieczenia, lekko natłuszczamy, luźno przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lekkiego napuszenia.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Razem z piekarnikiem nagrzewamy blachę z wyposażenia piekarnika.
  • SOS: W rondelku, na małym ogniu krótko podgrzewamy oliwę z czosnkiem (uwaga, aby nie przypalić czosnku). Dodajemy passatę, oregano, cukier lub miód, sól i pieprz. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
  • SZPARAGI opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi natłuszczam oliwą i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni, przez  5 minut, aż będą al dente. Wykładamy na talerz, oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
  • Ostrożnie wyciągamy kamień lub blachę z piekarnika. 
  • Pierwszą podrośniętą pizzę zsuwamy na rozgrzany kamień, smarujemy 3 łyżkami sosu, układamy ¹⁄₄ ilości mozzarelli i połowę szparagów. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, aż pizza lekko podrośnie i zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy ¹⁄₄ plastrów mozzarelli.
  • Upieczoną pizzę wyjmujemy na blat, układamy plastry szynki parmeńskiej  (podzielone na mniejsze kawałki), posypujemy suszonym oregano.
  • Przygotowujemy i pieczemy kolejną pizzę.

3 komentarze: