PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską. 
Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też zbity. Jest puszysty, delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz. 
Szparagi krótko gotuję lub natłuszczam oliwą i grilluję na patelni. Jeśli trafią wam się cieniutkie i długie okazy, możecie ułożyć je na podrośniętym placku surowe, bez wcześniejszej obróbki cieplnej.

SKŁADNIKI / 2 pizze ok. 26 cm średnicy
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłej wody ( nie może być gorąca)
  • 1¹⁄₂ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do natłuszczenia
SOS
  • 1 szklanka passaty pomidorowej / polecam cirio
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu
  • sól, pieprz
DODATKI
  • 2 kulki białej mozzarelli odsączonej i pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 20 cienkich zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 
  • suszone oregano
WYKONANIE
  • CIASTO: Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i ¹⁄₂ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta. 
  • Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je 1-2 łyżkami mąki. Przekładamy do miski, natłuszczamy 1 łyżką oliwy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły placek. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lekkiego napuszenia.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Razem z piekarnikiem nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.
  • SOS: W rondelku na małym ogniu krótko podgrzewamy oliwę z czosnkiem. Dodajemy passatę, oregano, cukier lub miód, sól i pieprz. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy z ognia.
  • SZPARAGI opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodygi gotujemy we wrzątku przez 1 minutę i natychmiast przelewamy (hartujemy) zimną wodą. Można także natłuścić oliwą i krótko zgrillować. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
  •  Używając ochronnych rękawic kuchennych, ostrożnie wyciągamy kamień lub blachę z piekarnika. Pierwszą podrośniętą pizzę zsuwamy na rozgrzany kamień, smarujemy 2-3 łyżkami sosu, układamy ¹⁄₄ ilości mozzarelli i połowę szparagów. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, aż pizza lekko podrośnie i zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzy ¹⁄₄ plastrów mozzarelli.
  • Upieczoną pizzę wyjmujemy na blat, na wierzchu układamy plastry szynki parmeńskiej  (podzielone na mniejsze kawałki), posypujemy suszonym oregano.
  • Powtarzamy z resztą pizzy.

3 komentarze: