ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny. 
Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego). 
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 pierś kurczaka
  • 10 sztuk zielonych szparagów
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano
  • ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy
  • 1 litr gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego 
  • 120 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę.
  • Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce, ziemniaki obieramy i kroimy w   małą kostkę.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 1-2 minuty, aż kurczak będzie wysmażony z każdej strony. Nie rumienimy zbyt mocno. Redukujemy płomień, dorzucamy ziemniaki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Podsmażamy, często mieszając przez ok 2 minuty, aż ziemniaki nieco zmiękną.
  • Wlewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 -15 minut, do miękkości ziemniaków. Na 3 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone szparagi. Odstawiamy z ognia.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wywaru z zupy. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy więcej wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą.

1 komentarz: