Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu, sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Lekko zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta i świeżym koperkiem.
Możecie ugotować ją zarówno na domowym rosole, jak i na wodzie z dodatkiem dobrej jakości gotowego bulionu, np. takiego
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 1 pierś kurczaka
- 10 sztuk zielonych szparagów
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
- ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
- 120 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól morska, pieprz
DODATKOWO: feta
WYKONANIE
- Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę.
- Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- W szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 1-2 minuty, aż kurczak będzie wysmażony z każdej strony. Nie rumienimy zbyt mocno.
- Redukujemy płomień, dorzucamy ziemniaki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Podsmażamy, często mieszając przez ok 2 minuty, aż ziemniaki nieco zmiękną.
- Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 -15 minut, do miękkości ziemniaków.
- Na 3 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone szparagi. Odstawiamy z ognia.
- W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wywaru z zupy. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy więcej wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku .
- Posypujemy koperkiem. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo apetyczna. Gotowałam ją już 3 razy.Zrobiłam w wersji bez kurczaka i dodałam 2 łyżki śmietanki 30%. Dobrze doprawiłam do smaku. Pycha
OdpowiedzUsuń