ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM


Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu, sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Lekko zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta i świeżym koperkiem. 
Możecie ugotować ją zarówno na domowym rosole, jak i na wodzie  z dodatkiem dobrej jakości gotowego bulionu, np. takiego
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 pierś kurczaka
  • 10 sztuk zielonych szparagów
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
  • 120 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: feta
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę.
  • Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 1-2 minuty, aż kurczak będzie wysmażony z każdej strony. Nie rumienimy zbyt mocno. 
  • Redukujemy płomień, dorzucamy ziemniaki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Podsmażamy, często mieszając przez ok 2 minuty, aż ziemniaki nieco zmiękną.
  • Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 -15 minut, do miękkości ziemniaków.
  •  Na 3 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone szparagi. Odstawiamy z ognia.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wywaru z zupy. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy więcej wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku .
  •  Posypujemy koperkiem. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo apetyczna. Gotowałam ją już 3 razy.Zrobiłam w wersji bez kurczaka i dodałam 2 łyżki śmietanki 30%. Dobrze doprawiłam do smaku. Pycha

    OdpowiedzUsuń