RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU


Niepozorne danie, które szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Przygotujecie je na jednej patelni, kolejno podsmażając przygotowane wcześniej składniki. Najpierw cebulkę, czosnek i imbir, później cukinię i paprykę, na koniec wbijając jajka. Całość krótko podgrzewamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy olejem sezamowym, który nadaje charakterystyczny smak i zapach całej potrawie. Świeża kolendra, papryczka chili i sok z limonki także znacząco podnoszą smak dania i dają poczucie kompletności całego posiłku. 
Aby całość była bardziej sycąca, możecie przygotować mięsną wersję dania dodając pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Należy obsmażyć ją w pierwszej kolejności, na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Pozostałe składniki dodając jak w przepisie.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu ( np. z poprzedniego dnia) lub ¹⁄₂ szklanki suchego
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona)
  • 1 mała czerwona papryka
  • ¹⁄₂ papryczki chili 
PRZYPRAWY
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól morska, pieprz
DO PODANIA: świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka
OPCJONALNIE: 1 mała pierś kurczaka
WYKONANIE
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przesypujemy na duży talerz.
  • Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małą kostkę, papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Jajka roztrzepujemy w miseczce z 1 łyżeczką oleju sezamowego, szczyptą soli i pieprzu.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty, aż zmięknie i zrobi się szklista. Nie rumienimy. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając.
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa  zmiękną. 
  • Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami.
  • Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę chili i szczypiorek. Delikatnie mieszamy. 
  • Posypujemy listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki i pozostałym olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i olejem sezamowym.
  • Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.



1 komentarz: