SMOOTHIE BANANOWE Z MANGO

Kremowy, gęsty i sycący napój z soczystego mango i dojrzałego banana. Bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzą  sobie nawet dzieci. Wystarczy zblendować pokrojone na mniejsze kawałki owoce z niewielką ilością płynu (wody, soku z brzozy, soku pomarańczowego lub mleka), kostkami lodu i opcjonalnie także z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.  Nie trzeba nawet dosładzać, chyba, że owoce nie były bardzo dojrzałe. W takim wypadku dodajcie do napoju odrobinę płynnego miodu, syropu klonowego lub po prostu cukru pudru.
Smoothie smakuje i wygląda jak deser, a jest prawdziwą bombą witamin. W sam raz na śniadanie, zamiast kanapeczek, bułeczek i innych węglowodanów. Zdrowo, lekko i pysznie.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 mały dojrzały banan
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 4 kostki lodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ¹⁄₂ szklanki soku z brzozy lub pomarańczy / soku jabłkowego /wody/ mleka
  • 1 łyżka płynnego miodu / syropu klonowego / cukru pudru 
WYKONANIE
  • Mango myjemy, obieramy i obkrajamy miąższ od pestki. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy obranego i pokrojonego na 4 części banana, sok/mleko lub wodę  oraz kostki lodu i opcjonalnie także miód. Miksujemy ok 1 minutę na wysokich obrotach. Przelewamy do szklanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz