Rozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu.
Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb.
Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret.
______________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 500 g świeżego kalafiora
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów
- 2 jajka
- ¹⁄₄ świeżej papryczki chili
- ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano
- sól morska, pieprz
WINEGRET
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku starty na tarce
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
WYKONANIE
- WINEGRET: W miseczce mieszamy musztardę z miodem, czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę i roztrzepujemy małą rózgą lub widelcem, do otrzymania gładkiej emulsji.
- KALAFIOR dzielimy na różyczki, rozdrabniamy w malakserze lub rozdrabniaczu na małe kawałeczki wielkości ziaren ryżu. Można drobno posiekać na desce lub zetrzeć na tarce.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Odłamujemy twarde i grube końce szparagów(same złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na 1-2 cm kawałki (w zależności od grubości).
- Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy starty czosnek, rozdrobniony kalafior i szparagi. Smażymy 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Od czasu do czasu możemy skrapiać składniki łyżką wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy
- Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz