Łatwe w przygotowaniu i cieszące się dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować (można to zrobić dzień wcześniej), a później obtoczyć w maśle i przyprawach oraz natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Piec 30 minut w wysokiej temperaturze.
Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z jajkiem sadzonym, mizerią lub ulubioną sałatką. Można podać z twarożkiem wymieszanym z solą i czosnkiem.
______________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 kg ziemniaków, najlepiej małych
- 75 g miękkiego masła/oliwy lub dobrego oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- opcjonalnie:1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- PRZYPRAWY:sól morska , świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, suszonego czosnku i oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach,
WYKONANIE
- Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Solimy, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości), aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy.
- Czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i mieszamy z miękkim masłem i wszystkimi przyprawami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ziemniaki przekładamy do formy i każdy lekko rozgniatamy spodem szklanki lub tłuczkiem do ziemniaków. Nacieramy masłem lub oliwą z przyprawami.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.
- Przed podaniem, na każdym ziemniaku kładziemy płatki masła. Posypujemy solą i chili w płatkach, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz