GNIECIONE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM

Łatwe w przygotowaniu i cieszące się dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować, a później obtoczyć w gorącej oliwie, posypać świeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku. 
Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 
Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z jajkiem sadzonym, mizerią lub ulubioną sałatką. 
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
  • 4 ząbki czosnku w łupinach 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Zalewamy zimną wodą,  solimy, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości), aż ziemniaki zmiękną, ale w środku nadal będą lekko twarde (nie mogą się rozsypywać).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Oliwą lub olejem zalewamy spód większej brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika na około 5 minut, aby dobrze się nagrzała.
  • Dokładnie odcedzamy ziemniaki i ostrożnie przekładamy je do brytfanki. Dodajemy rozgniecione bokiem noża 4 ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy listkami rozmarynu, mieszamy i pieczemy 20 minut.
  • Używając rękawic ochronnych wyjmujemy formę z piekarnika. Ziemniaki zgrubnie rozgniatamy widelcem lub praską i posypujemy odrobiną soli morskiej. 
  • Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistobrązowego koloru.
  • Upieczone ziemniaczki wyjmujemy na blat i mieszamy z wyciśniętym z łupin czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz