TORT JAGODOWY

Letni, lekki tort z jagodami. Piękny i smaczny.  Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości.
Wysoki biszkopt przekroiłam na trzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. 
Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach.
Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym.
Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Dzień  wcześniej upiec biszkopt i do czasu przełożenia przechować na blacie kuchennym. Pamiętajcie, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kremu powinny być mocno schłodzone.

SKŁADNIKI
BISZKOPT
  • 6 jajek / białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
KREM
  • 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzona
  • 500 ml serka mascarpone / zimnego, z lodówki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
  • 2 pełne szklanki jagód (400 g)
  • odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam taki
NASĄCZENIE: 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu
DODATKOWO: świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody
WYKONANIE
  • BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy.
  • Do miski przesiewamy obie maki. Dokładnie mieszamy.
  • Misę miksera przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym octem winnym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia bardzo dokładnie połączy się z masą(!). Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec piana powinna być gęsta i błyszcząca. 
  • Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. W 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, krótko, tylko do połaczenia składników. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy na blat, zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz. Kroimy na trzy poziome blaty.
  • KREM: Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy.
  • PRZEŁOŻENIE: Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe jagody i drugą porcję jasnego kremu.
  • Kładziemy trzeci blat, skrapiamy nasączeniem, wierzch i boki tortu smarujemy różowym kremem. Dekorujemy kwiatami i owocami. Wstawiamy do lodówki.


2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! :) Super, że między biszkoptami są też świeże owoce, to na pewno podbija jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie i niezwykle apetycznie. Dekoracja rewelacyjna. Torcik idealny na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń