POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚNIOWYM SOSIE BALSAMICO


Polędwiczka wieprzowa w intensywnym sosie z wiśni, octu balsamicznego i miodu. Najpierw dokładnie obsmażona na patelni, a następnie upieczona w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zawsze wychodzi soczysta i delikatna w środku. Trzeba tylko pamiętać, aby po wyjęciu z piekarnika nie kroić jej od razu, a pozwolić odpocząć i związać soki w środku.
Jeśli macie mniejszą polędwiczkę odpowiednio skróćcie czas pieczenia, a jeśli planujecie upiec kilka polędwiczek na raz wydłużcie go o około 5 minut.
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 500 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
WIŚNIOWY SOS BALSAMICO
  • 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek
  • 3 łyżki miodu
  • 6-7 łyżek octu balsamicznego
  • sól, pieprz, chili w proszku
DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli
WYKONANIE
  • POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym na 1 godzinę do zamarynowania.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Dokładnie, z każdej strony obsmażamy polędwicę (około 8 minut). Gdy dobrze się zrumieni(ale nie przypali), przekładamy ją do gorącej formy i wstawiamy na około 22 minuty do piekarnika. Patelni nie myjemy.
  • Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę. Kroimy po upływie 5 minut (aby pozostała soczysta).
  • SOS: Na patelni pozostałej po smażeniu polędwicy, na średnim ogniu, podgrzewamy pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub/i octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz