Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy.
Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita.
Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami. Polecam
SKŁADNIKI
- 200 g masła/ miękkiego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 1¹⁄₂ szklanki mąki pszennej (220 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków migdałów
- 500 g śliwek
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz.
- Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Małe kroimy na ćwiartki, większe w dużą kostkę.
- Miękkie masło długo i dokładnie ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok 8 minut). Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy.
- Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów.
- Upieczone ciasto studzimy 5 minut w formie, następnie obkrajamy boki nożykiem i zdejmujemy obręcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńSkradnę kawałek...
Fajnie wilgotne dzięki owocom, pychotka :)
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda - chętnie zjadłabym teraz kawałek takiego puszystego ciasta :)
OdpowiedzUsuń