Domowe ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami ( można użyć dowolnych: prażonych jabłek, jagód, malin, truskawek, wiśni), maślaną kruszonką i opcjonalnie także lukrem królewskim. Puchate, , leciutkie, wysokie, mięciutkie.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.
_________________________________
SKŁADNIKI
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 250 ml mleka, lekko podgrzanego
- 3 żółtka lub 2 jajka
- 100 g (1/2 szklanki) szklanki cukru
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 100 g masła /bardzo miękkiego lub roztopionego
- mała szczypta soli
- owoce ( np. prażone jabłka i dżem pomarańczowy, śliwki węgierki, maliny, borówki, truskawki) lub powidła śliwkowe
KRUSZONKA
- 100 g (2/3 szklanki) mąki
- 100 g masła, zimnego
- 50 g (5 łyżek) cukru
LUKIER
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody
_________________________________
WYKONANIE
- CIASTO:W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, mieszając, wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Masło kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.
- Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, pozostałe 100 ml mleka oraz żółtka lub całe jajka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie (drewnianą łyżką) przez około 10 minut.
- Cały czas wyrabiając, stopniowo, łyżka po łyżce dolewamy stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze 5 minut.
- Gotowe ciasto oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczka i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Formę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- KRUSZONKA: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy/rozpłaszczamy tak, aby wypełniło formę.
- Na cieście równomiernie rozkładamy owoce lub kleksy powideł śliwkowych, posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.
- Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz