CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ



Domowe ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami ( można użyć dowolnych: prażonych jabłek, jagód, malin, truskawek, wiśni), maślaną kruszonką i opcjonalnie także lukrem królewskim. Puchate, , leciutkie, wysokie, mięciutkie.  
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. 
_________________________________
SKŁADNIKI
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 200 ml mleka, w temperaturze lub lekko podgrzanego
  • 3 żółtka lub 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) szklanki cukru
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g masła /bardzo miękkiego lub roztopionego
  • mała szczypta soli
  • owoce ( np. prażone jabłka, śliwki węgierki, maliny, borówki, truskawki) lub powidła śliwkowe
KRUSZONKA
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki
  • 50 g masła, zimnego
  • 50 g (5 łyżek) cukru
LUKIER
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody 
_________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO:W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, mieszając, wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Masło kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. 
  • Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, pozostałe 100 ml mleka oraz żółtka lub całe jajka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie (drewnianą łyżką) przez około 10 minut.
  • Cały czas wyrabiając, stopniowo, łyżka po łyżce dolewamy stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze 5 minut. 
  • Gotowe ciasto oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczka i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  • KRUSZONKA: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy/rozpłaszczamy tak, aby wypełniło formę.
  • Na cieście równomiernie rozkładamy owoce lub kleksy powideł śliwkowych, posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
  • Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem*
*LUKIER: W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając wodę lub sok z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz