CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. 
SKŁADNIKI
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g masła /roztopionego
  • 2 szklanki dowolnych owoców
  • szczypta soli
KRUSZONKA
  • 100 g mąki
  • 75 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
LUKIER
  • ²⁄₃ szklanki cukru pudru
  • ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody 
WYKONANIE
  • CIASTO:W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, 3 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie przez około 10 minut.
  • Cały czas wyrabiając stopniowo, łyżka po łyżce dolewamy stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze 5 minut. 
  • Gotowe ciasto oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczka i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. 
  • KRUSZONKA: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi.
  • Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • LUKIER: W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
  • Gotowe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz