ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

Soczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na sosie pomidorowym, ze szpinakiem w środku. 
Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole.
Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie.
Polecam podać z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej
  • ¹⁄₃ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie
  • 1 jajko / roztrzepane
  • sól morska
  • pieprz
  • olej do smażenia
FARSZ
  • 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • sól, pieprz
  • 40 g sera camembert
SOS POMIDOROWY
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Doprawiamy z obu stron solą i czarnym pieprzem, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety.
  • Świeży SZPINAK płuczemy, osuszamy. Gotujemy na parze lub podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Odsączamy z wody jeśli taka się znajduje. Doprawiamy solą, pieprzem i startym czosnkiem. Mrożony szpinak odsączamy na sitku, odciskamy, doprawiamy. 
  • SOS POMIDOROWY: Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 3 minuty, aż zmięknie ( nie rumienimy). Dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę. Wlewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i cukrem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy ok 5 minut.
  • Na końcu każdego filetu układamy połowę sera camembert oraz odciśnięty z wody i doprawiony szpinak. Zwijamy w ciasną roladkę, dokładnie podwijając końce.
  • Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem i  czarnym pieprzem.
  • Smażymy na około 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 2-3 minuty z każdej strony (również boki) lub do uzyskania złocistej panierki. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy w całości lub pokrojone w plastry, z ciepłym sosem pomidorowym.
ZapiszZapisz

1 komentarz: