KASZA BULGUR SMAŻONA Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM


Kasza bulgur smażona ze świeżymi pomidorami, papryczką chili, czosnkiem  i cukinią, to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. 
Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.
Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu.   

SKŁADNIKI/ 4-6  porcji
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ¹⁄₂ cukinii
  • ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii lub/i koperku
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny / można dać więcej
DO PODANIA: garść pistacji, pomidorki cherry / pokrojone na połówki
WYKONANIE
  • KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło i smażymy kolejne 2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem , do całkowitego wystygnięcia. Lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Cebulę, cukinię i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Suszone pomidory drobno siekamy.
    • Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę ), wkładamy do miski lub rondelka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    • Pistacje prażymy na suchej patelni, studzimy i drobno siekamy.
    • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę, czosnek, cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną.
    • Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 1 minutę. Dodajemy suszone pomidory oraz pokrojone pomidory świeże, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. 
    • Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i  zagęści. 
    • Na koniec polewamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz bazylią lub/i koperkiem. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku np. sosem sojowym, czarnym pieprzem lub szczyptą chili w proszku.
    • Dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub przekładamy do salaterki i gdy przestygnie chłodzimy w lodówce. 
    • Przed samym podaniem dekorujemy pistacjami i opcjonalnie także pomidorkami cherry.

    2 komentarze: