Kasza gryczana w formie chrupiących kotlecików, to proste i smaczne danie z minimalnej ilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy.
Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem.
--------------------------------------------
--------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂ szklanki suchej)
- 2 jajka
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu / można lekko roztłuc
WYKONANIE
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub prażymy wg tego przepisu . Wykładamy na półmisek, odmierzamy potrzebną porcję.
- Dodajemy różowy pieprz, jajka, tarty parmezan i natkę pietruszki. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz.
- Łyżką formujemy cienkie, okrągłe placki. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Przekładamy na talerz. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym .
Bardzo dobre ,wypróbowane przez moją córcię.Polecamy!
OdpowiedzUsuń