PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ



Kasza gryczana w formie chrupiących kotlecików, to proste i smaczne danie z minimalnej ilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy.
Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem. 

SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂ szklanki suchej)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu / można lekko roztłuc
WYKONANIE
  • Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub prażymy wg tego przepisu . Wykładamy na półmisek, odmierzamy potrzebną porcję. 
  • Dodajemy różowy pieprz, jajka, tarty parmezan i natkę pietruszki. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. 
  • Łyżką formujemy cienkie, okrągłe placki. Smażymy z obu stron na rumiano. 
  • Przekładamy na talerz. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym .

1 komentarz: