Ryż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację.
Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały z obiadu. W trakcie dodawania go na patelnię powinien być dokładnie ostudzony i osuszony
_____________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
- ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu
- 1 szklanka gorącej wody
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 szklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ćwiartka cytryny do wyciśnięcia
- 1-2 jajka / opcjonalnie
WYKONANIE
- RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 10 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 2-3 minuty. Ostrożnie wlewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W trakcie gotowania nie mieszamy.
- Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Lekko solimy i spulchniamy widelcem.
- Na patelni podgrzewamy pozostałe 20 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy na średniej mocy palnika przez 3 minuty, aż zrobi się szklista. Nie rumienimy.
- Dodajemy starty na tarce kalafior i czosnek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie.
- Dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz dodajemy czarny pieprz. Smażymy 2 minuty.
- Opcjonalnie odgarniamy ryż na bok patelni i w wolne miejsce wbijamy 1-2 jajka. Gdy się zetną mieszamy z ryżem. Przed podaniem skrapiamy całość sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz