RYŻ SMAŻONY Z KALAFIOREM


Ryż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację.
Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały z obiadu. W trakcie dodawania go na patelnię powinien być dokładnie ostudzony i osuszony.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 szklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ćwiartka cytryny do wyciśnięcia
  • 1-2 jajka / opcjonalnie

WYKONANIE
  • RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 20 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 2-3 minuty. Ostrożnie wlewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do minimalnego. Gotujemy przez około 10 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W trakcie gotowania nie mieszamy. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywką i studzimy, w garnku lub ostrożnie przesypujemy na tackę. Po ostudzeniu lekko solimy i delikatnie mieszamy.
  • Na patelni podgrzewamy pozostałe 20 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż zrobi się szklista. Nie rumienimy. 
  • Dodajemy starty na tarce kalafior i czosnek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie możemy dolać 2-3 łyżki wody lub białego wina. Gdy woda lub wino całkowicie odparuje dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz czarny pieprz. Smażymy 2 minuty. Opcjonalnie odgarniamy ryż na bok patelni i w wolne miejsce wbijamy 1-2 jajka. Gdy się zetną mieszamy z ryżem. Przed podaniem skrapiamy całość sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz