Aromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs.
Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają całą zimę.
SKŁADNIKI / na 3 słoiki 1 litrowe
- 4-5 sztuk czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 9 ziarenek ziela angielskiego
- 9 kulek czarnego pieprzu
- 3 płaskie łyżeczki gorczycy
- 3 listki laurowe
- 3 goździki
- 3 łyżki oliwy
ZALEWA
- 7¹⁄₂ szklanek wody
- 1¹⁄₂ szklanki octu spirytusowego 10%
- 1¹⁄₃ szklanki cukru
- 4 łyżki soli
WYKONANIE
- 3 jednolitrowe słoiki dokładnie myjemy i osuszamy ( zakrętki również).
- Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy, odcinamy końce, kroimy na ćwiartki i dzielimy na mniejsze części.
- W przygotowanych słoikach układamy warstwami, w równych porcjach, paprykę i podzieloną na cząstki cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy (po równo do każdego słoika): ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, goździki oraz czarny pieprz. Dociskamy składniki, aby nic nie wystawało. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oliwy.
- W garnku pod przykryciem zagotowujemy składniki zalewy i gdy cukier całkowicie się rozpuści zalewamy nią paprykę w słoikach ( do całkowitego przykrycia składników).
- Gwint słoika dokładnie osuszamy czystą ściereczką, słoiki zamykamy suchymi pokrywkami, wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego gorącą wodą (po wstawieniu słoików powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
- Po pasteryzacji wyjęte z wody słoiki układamy do góry dnem na blacie wyłożonym ściereczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz