Wspaniały, kremowy i wilgotny sernik dyniowy, na mocno czekoladowym spodzie brownie. Z warstwą gęstego śliwkowego purée na wierzchu.
Dzięki pieczeniu z parą wodną spód czekoladowy jest delikatny i nieprzesuszony, a kremowa masa serowa nie pęka i nie zapada się po upieczeniu.
Sernikobrownie ma świetną konsystencję, pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo podzielne.
Wszystkie składniki genialnie się ze sobą łączą tworząc perfekcyjną kombinację nie tylko smaków, ale i kolorów.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na blaszkę o wymiarach 20x30 cm
MUS ŚLIWOKOWY
- 450 g śliwek (świeżych lub mrożonych) / bez pestek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 2-3 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśne są śliwki)
SPÓD BROWNIE
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 50 g zmielonych orzechów
- 90 g mąki pszennej
MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 750 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 300 g purée z dyni Hokkaido* (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu)
- 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ¹⧸₃ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
* PURÉE Z PIECZONEJ DYNI: dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę , układamy na blaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie.
WYKONANIE
- MUS ŚLIWKOWY: Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać (ok 10 minut). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy lub przecieramy przez sitko.
- SPÓD BROWNIE: Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy szklaną lub metalową miskę ( nie może dotykać wody). Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokrojone masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Nie podgrzewamy za bardzo. Lekko studzimy.
- W drugiej misce krótko ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo, cały czas miksując małym strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec wprost do miski z masą jajeczno-czekoladową przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat.
- MASA: Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce z mascarpone, przyprawami i puree z dyni.
- W dużej misce ucieramy jajka z cukrem przez około 3 minuty, aż masa lekko zwiększy objętość. W trzech partiach dodajemy masę serwo-dyniową i za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Na koniec powinniśmy otrzymać lekko gęstą masę, która spływa z łyżki. Gdyby masa wyszła za gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki 30%.
- Masę bardzo delikatnie i równomiernie wylewamy na podpieczony spód. Łyżeczką wykładamy mus śliwkowy i wykałaczką (lub patyczkiem do szaszłyków) kreślimy w masie ósemki. Pozostały mus przekładamy do miseczki.
- Blaszkę z ciastem ustawiamy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i wsuwamy, tak by ciasto znajdowało się w środkowej części piekarnika. Blachę na której ustawiliśmy formę z ciastem wypełniamy gorącą wodą. Zapobiegnie to zbytniemu wysuszaniu się spodu brownie.
- Pieczemy około 50 minut . Przed podaniem lekko studzimy. Kroimy na porcje, podajemy z dodatkową porcją musu śliwkowego.
Cudny ma kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!