FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY

Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę),  na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z sałatką coleslaw .
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja)
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 3 łyżki klarowanego masła 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Mrożone filety rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na duży talerz wysypujemy mąkę pszenną i przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Wkładamy  filety i obtaczamy z każdej strony.  Strzepujemy nadmiar posypki.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła i smażymy filety po około 3 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. 
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ulubioną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz