Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę), na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z sałatką coleslaw .
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja)
- sól morska, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej papryczki chili
- cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
- Mrożone filety rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na duży talerz wysypujemy mąkę pszenną i przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Wkładamy filety i obtaczamy z każdej strony. Strzepujemy nadmiar posypki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła i smażymy filety po około 3 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika.
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ulubioną sałatką.
Rybka cudowna w smaku .Podałam do niej kaszę bulgur z warzywami Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńI proszę - jak niewiele trzeba, aby przygotować zdrową i smaczną rybę. Ja, jadam ją minimum raz w tygodniu. Jutro zamierzam przygotować łososia. Nie wiem tylko jeszcze jak. Najprawdopodobniej przyrządzą ją według jednego z przepisów widniejących na tym portalu internetowym: https://mowisalmon.pl/
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam całkiem niedawno… mam swój sprawdzony sklep rybny internetowy gdzie kupuję produkty więc mam pewność co do jakości produktów a ceny nie należą do wygórowanych... danie wyszło przepyszne…
OdpowiedzUsuń