TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM


Talarki ziemniaczane w chrupiącej parmezanowej panierce, opcjonalnie z dodatkiem suszonego tymianku i oregano. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ponieważ najpierw należy ziemniaczki podgotować, a następnie wymieszać z dodatkami i upiec. Jednak efekt końcowy wynagradza chwile oczekiwania. Otrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym.
____________________________
SKŁADNIKI/ 4 osoby
  • 750 g ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
DIP
  • 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 płaska łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
________________________________
WYKONANIE
  • DIP: W miseczce mieszamy musztardę francuską z sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. 
  • ZIEMNIAKI obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około 3 minuty). Odcedzamy i osuszamy rozkładając na papierowych ręcznikach. 
  • Na spodzie formy, o wymiarach minimum 20x30 cm, rozprowadzamy 4 łyżki oliwy lub oleju.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę z oliwą.
  • Ziemniaki ostrożnie przekładamy do rozgrzanej, natłuszczonej formy. Posypujemy parmezanem i opcjonalnie także suszonymi ziołami. Zgrubnie mieszamy.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia można przemieszać.
  • Upieczone talarki, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z dipem majonezowym

1 komentarz: