TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM


Talarki ziemniaczane w chrupiącej parmezanowej panierce z dodatkiem suszonego tymianku i oregano. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu ponieważ najpierw należy ziemniaczki podgotować, a następnie wymieszać z dodatkami i upiec. Jednak efekt końcowy wynagradza chwile oczekiwania. Otrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym.

SKŁADNIKI/ 4 osoby
  • 750 g ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
DIP
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
WYKONANIE

  • DIP: W miseczce mieszamy musztardę ziarnistą z sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. 
  • ZIEMNIAKI: Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu
  • Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około 3 minuty). Dokładnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy rozkładając na papierowych ręcznikach. Przekładamy do natłuszczonej formy, posypujemy suszonym tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i delikatnie mieszamy dłońmi.
  • Posypujemy parmezanem i jeszcze raz krótko mieszamy. wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia przekładamy talarki na drugą stronę.
  •  Podajemy z dipem majonezowym

1 komentarz: