Talarki ziemniaczane w chrupiącej parmezanowej panierce, opcjonalnie z dodatkiem suszonego tymianku i oregano. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ponieważ najpierw należy ziemniaczki podgotować, a następnie wymieszać z dodatkami i upiec. Jednak efekt końcowy wynagradza chwile oczekiwania. Otrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym.
____________________________
SKŁADNIKI/ 4 osoby
- 750 g ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 6 łyżek drobno startego parmezanu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
DIP
- 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 płaska łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
________________________________
WYKONANIE
- DIP: W miseczce mieszamy musztardę francuską z sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.
- ZIEMNIAKI obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około 3 minuty). Odcedzamy i osuszamy rozkładając na papierowych ręcznikach.
- Na spodzie formy, o wymiarach minimum 20x30 cm, rozprowadzamy 4 łyżki oliwy lub oleju.
- Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę z oliwą.
- Ziemniaki ostrożnie przekładamy do rozgrzanej, natłuszczonej formy. Posypujemy parmezanem i opcjonalnie także suszonymi ziołami. Zgrubnie mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia można przemieszać.
- Upieczone talarki, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z dipem majonezowym
Uwielbiam ziemniaki ^^ tym bardziej formie pieczonej :)
OdpowiedzUsuń