BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM

Delikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet na drugi dzień pozostają mięciutkie. Przez kilka kolejnych dni można odgrzewać je w piekarniku, zawinięte w arkusz mokrego papieru do pieczenia.
Ciasto świetnie się wyrabia, jest elastyczne i szybko rośnie. Nie ma żadnych problemów z formowaniem bułeczek. 
Układając bułeczki na blaszce pamiętajcie, aby zachować spore odstępy, gdyż dużo urosną.
Pamiętajcie, że im więcej mąki dodacie podczas wyrabiania ciasta, tym cięższe i mniej wilgotne bułeczki otrzymacie ( które szybciej czerstwieją).

SKŁADNIKI / na ok 9 bułeczek
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g roztopionego masła lub oleju 
  • 1 jajko
DODATKOWO:około 2 łyżki oliwy do natłuszczenia, 1 roztrzepane jajko, 1-2 łyżki sezamu
WYKONANIE
  • Mleko podgrzewamy w rondelku, aż będzie lekko ciepłe ( nie może być gorące). 
  • W miseczce mieszamy drożdże z 1 łyżkę cukru. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, lekko wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło.  Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, przez około 10 minut lub dłużej, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto nadal nie odchodzi od miski, Można podsypać 1-2 łyżkami mąki.
  • Wyrobione ciasto, natłuszczamy oliwą i zagarniając pod spód formujemy kulę. Wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera).
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około  90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy w dłoniach okrągła bułeczkę (naciągając brzegi ciasta pod spód).
  • Uformowane kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 5 cm odstępy (bułeczki mocno urosną). Przykrywamy cieniutką ściereczką lub folią spożywczą  i odstawiamy na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu.
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz