Świeża i lekka sałatka pięknie prezentująca się na talerzu. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Idealna na każdą porę roku i każdą porę dnia.
Soczyste mango, miękkie i dojrzałe awokado oraz komosa ryżowa ze szpinakiem i papryczką chili. Do tego perfekcyjnie zgrillowana pierś kurczaka i pokruszona feta lub inny ulubiony biały serek.
Warto wcześniej ugotować komosę, ostudzić i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę.
----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
SAŁATKA
- ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej
- 50 g listków szpinaku
- ¹⁄₂ papryczki chili
- 1 mała szalotka
- ¹⁄₂ mango
- 1 awokado
- 25 g fety
- cząstki cytryny do wyciśnięcia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
KURCZAK
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- ¹⁄₂ czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę
WYKONANIE
- KOMOSĘ wsypujemy do garnka, dolewamy 2/3 szklanki gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn. Otwieramy, odparowujemy i całkowicie studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Szpinak, papryczkę chili i szalotkę bardzo drobno siekamy (można użyć malaksera). Mieszamy z ostudzoną komosą oraz posiekaną miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny oraz 1 łyżką oliwy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na półmisek.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kładziemy na arkuszu papieru pergaminowego i obtaczamy w soli, pieprzu, utartej kolendrze i wędzonej papryce. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na 1 łyżce oliwy, na dużym ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Razem z kurczakiem smażymy pokrojoną paprykę (od czasu do czasu mieszamy).
- Usmażoną pierś kurczaka kładziemy na desce, aby odpoczęła (ok 3 minuty). Kroimy w paski.
- Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na komosę.
- Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy połówki miąższu, kroimy w kostkę i także przekładamy na półmisek z komosą.
- Na wierzchu sałatki układamy paski kurczaka i smażoną paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą.
- Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz