SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO i KOMOSĄ RYŻOWĄ

Świeża i lekka sałatka pięknie prezentująca się na talerzu. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Idealna na każdą porę roku i każdą porę dnia.
Soczyste mango, miękkie i dojrzałe awokado oraz komosa ryżowa ze szpinakiem i papryczką chili. Do tego perfekcyjnie zgrillowana pierś kurczaka i pokruszona feta lub inny ulubiony biały serek.
Warto wcześniej ugotować komosę, ostudzić i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
SAŁATKA
  • ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej
  • 50 g listków szpinaku
  • ¹⁄₂ papryczki chili
  • 1 mała szalotka 
  • ¹⁄₂ mango
  • 1 awokado
  • 25 g fety
  • cząstki cytryny do wyciśnięcia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
KURCZAK
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • ¹⁄₂  czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę
WYKONANIE
  • KOMOSĘ wsypujemy do garnka, dolewamy 2/3 szklanki gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn. Otwieramy, odparowujemy i całkowicie studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Szpinak, papryczkę chili i szalotkę bardzo drobno siekamy (można użyć malaksera). Mieszamy z ostudzoną komosą oraz posiekaną miętą. Doprawiamy solą i  pieprzem. Skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny oraz 1 łyżką oliwy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na półmisek.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kładziemy na arkuszu papieru pergaminowego i obtaczamy w soli, pieprzu, utartej kolendrze i wędzonej papryce. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na 1 łyżce oliwy, na dużym ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Razem z kurczakiem smażymy pokrojoną paprykę (od czasu do czasu mieszamy). 
  • Usmażoną pierś kurczaka kładziemy na desce, aby odpoczęła (ok 3 minuty). Kroimy w paski.
  • Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na komosę.
  • Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy połówki miąższu, kroimy w kostkę i także przekładamy na półmisek z komosą.
  • Na wierzchu sałatki układamy paski kurczaka i smażoną paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz