Dla wszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnego kotleta. Pyszne i zdrowe kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej podane w delikatnej i mięciutkiej bułeczce hamburgerowej z sezamem. Świetnie smakują z dipem z awokado, plastrem pomidora i sosem majonezowo-jogurtowym. Polubią je nawet fani wołowych burgerów i nie lubiące warzyw dzieci.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 bułeczki hamburgerowe np. własnego wypieku
- 2 KOTLETY Z KALAFIORA
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 małej szalotki
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 plastry pomidora
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- GUACAMOLE: awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie łyżką wydrążamy miąższ z 1 połówki. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę, lekko rozgniatamy bokiem noża na pastę i przekładamy do salaterki.
- Cebulkę jak najdrobniej siekamy i również przekładamy do salaterki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz po 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy.
- DIP MAJONEZOWY: W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy.
- BUŁKI kroimy na pół i lekko grillujemy lub krótko podgrzewamy w piekarniku. W ten sam sposób podgrzewamy też kotlety z kalafiora.
- Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy dip majonezowy. Na dolnej połówce bułki układamy ciepłego burgera, a na nim plaster pomidora. Na górnej połówce rozsmarowujemy pastę z awokado. Składamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz