FITBURGERY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ

Dla wszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnego kotleta. Pyszne i zdrowe kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej podane w delikatnej i mięciutkiej bułeczce hamburgerowej z sezamem. Świetnie smakują z dipem z awokado, plastrem pomidora i sosem majonezowo-jogurtowym. Polubią je nawet fani wołowych burgerów i nie lubiące warzyw dzieci. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 bułeczki hamburgerowe np. własnego wypieku
  • KOTLETY Z KALAFIORA
  • 1/2  dojrzałego awokado
  • 1/2 małej szalotki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 plastry pomidora
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • GUACAMOLE: awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie łyżką wydrążamy miąższ z 1 połówki. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę, lekko rozgniatamy bokiem noża na pastę i przekładamy do salaterki.
  • Cebulkę jak najdrobniej siekamy i również przekładamy do salaterki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz po 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy.
  •  DIP MAJONEZOWY: W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy.
  • BUŁKI kroimy na pół i lekko grillujemy lub krótko podgrzewamy w piekarniku. W ten sam sposób podgrzewamy też kotlety z kalafiora.
  •  Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy dip majonezowy. Na dolnej połówce bułki układamy ciepłego burgera, a na nim plaster pomidora. Na górnej połówce rozsmarowujemy pastę z awokado. Składamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz